15. avg 2024.

2D kodovi

Primena 2D kodova na pametno pakovanje

2D kodovi pružaju mogućnost dodavanja novih podataka 2D kodovi pružaju potpuno novi svet podataka. Od potrošača zainteresovanih za autentičnost i poreklo proizvoda ili njegovih sastojaka, pa sve do trgovaca koji žele da smanje bacanje hrane usvajanjem dinamičkog određivanja cena, kao i vlasnika brendova koji žele da se direktno povežu sa potrošačima.

Povećanje upotrebe  

Skeniranje 2D kodova              

Postoji globalni pokret za povećanje upotrebe 2D kodova u mnogim sektorima, uključujući građevinarstvo i proizvodnju, ali je pokret najaktivniji u maloprodaji. GS1 (globalna organizacija za standarde bar kodova) najavila je da sa početkom 2027. godine prelazi se na masovnu primenu 2D kodova. Kao partner GS1, savetujemo kompanije da se prebace na proizvodnju pakovanja koji sadrže 2D kodove kako bi ispunili sve zakonske regulative.

Promenljivi podaci 

Data matrix kod

Prilikom prelaska sa linearnih 1D bar kodova na 2D kodove, postoji čitav niz prednosti koji se ne ogledaju samo u nadrogradnji URL adrese. Prava moć 2D kodova se ogleda u pametnom pakovanju u kombinaciji sa promenljivim podacima, posebno za efikasne lance snabdevanja.

Iskoristite sve benefite 2D kodova poboljšanom aplikacijom kodova

Lanac snadbevanja

2D kodovi mogu biti aplicirani na pojedinačnim proizvodima, pakovanjima ili etiketama kako bi se obezbedio jedinstveni identifikator za svaki artikal. Ovo omogućava tačno praćenje tokom čitavog lanca snabdevanja, od proizvodnje i distribucije do maloprodaje. Skeniranjem koda omogućava se brz pristup informacijama o poreklu proizvoda, broju serije, datumu isteka i drugim relevantnim detaljima.

 DDRS i cirkularna ekonomija

Digitalni sistemi za povraćaj depozita trenutno se testiraju i poboljšaće nivoe reciklaže tako što će nagraditi potrošača za vraćanje ambalaže koja se može reciklirati. Svaki od sistema se može identifikovati jedinstvenim QR kodom.

 Smanjenje Otpada

Praćenje proizvoda u realnom vremenu pomaže u sprečavanju nestašica proizvoda i smanjenju prekomernih zaliha. 2D kodovi se mogu aplicirati na proizvode koji treba da se sklone sa zaliha, pri čemu dinamičko određivanje cena (smanjenje cena kako se približava istek roka trajanja proizvoda) podstiče kupce da brzo kupe proizvode i time direktno utiču na smanjenje otpada.

 Autentičnost i suzbijanje neusklađenog proizvoda

Sarađujemo sa ključnim provajderima rešenja koji generišu 2D kodove sa sigurnosnim funkcijama kako bi se sprečilo falsifikovanje i neovlašćeno umnožavanje. Skeniranjem kodova, kupci, trgovci i inspektori mogu da verifikuju autentičnost proizvoda.

 Praćenje sledljivosti

falsifikovanje hrane

U slučaju problema sa kvalitetom ili povlačenja proizvoda, 2D kodovi omogućavaju brzo identifikovanje i izolovanje artikala koji ne zadovoljavaju standarde. Zaposleni u lancu snabdevanja mogu brzo doći do relevantnih informacija, poput serije i datuma proizvodnje i drugih ključnih podataka, čime se omogućava efikasno suzbijanje i rešavanje problema.

 Promocija za potrošače

Brendovi mogu iskoristiti 2D kodove za interakciju s potrošačima i kreiranje individualnih poruka i promocija. Ovo omogućava efikasnije targetiranje, gde svaki kod vodi do određene vebsajt stranice, nudeći personalizovano korisničko iskustvo. Veštačka inteligencija, može se koristiti za praćenje, segmentaciju i analizu angažmana potrošača, omogućavajući pristup marketingu koji se bazira na podacima.

Razumevanje vaših zahteva

Pri prelasku sa linearnih barkodova na 2D kodove, važno je odabrati partnera sa širokim iskustvom, ne samo dobavljača mašine, već nekoga sa domenskim znanjem kako bi se maksimalno iskoristile prednosti i smanjile greške. Ova promena često uključuje prelazak sa offline na inline štampanje, kako bi se omogućilo uključivanje promenljivih podataka kao što su broj serije i serializacija u kod.

Imamo ogromno iskustvo u štampanju 2D kodova u različitim industrijama, sa sveobuhvatnim asortimanom proizvoda koji osigurava visok kvalitet štampe na širokom spektru materijala. Naš portfolio obuhvata ceo spektar mogućnosti kodiranja i markiranja, od termal inkjet štampača i lasera do odlične ponude digitalnih štampača, omogućavajući kasnu fazu prilagođavanja promenljivih podataka, štampajući jedinstvene kodove za male i velike serije.

Prednosti digitalne štampe

Digitalna štampa za pakovanja donosi niz prednosti, posebno u pogledu produktivnosti, malih serija, primene promenljivih podataka i smanjenja otpada.

Tradicionalne metode štampanja često zahtevaju skupe pripremne procese, kao što je izrada štamparskih ploča, što može biti neefikasno i skupo za male količine. Digitalna štampa eliminiše ove troškove pripreme, nudeći značajne uštede za male serije štampe.

Digitalne prese takođe koriste mnogo manje materijala prilikom promena, što rezultira značajnim uštedama. Ovo je posebno važno kada je materijal oskudan, a istovremeno smanjuje troškove i količinu otpada papira i mastila.

Još jedna ključna oblast digitalne štampe je primena promenljivih podataka. Digitalno štampanje etiketa i pakovanja omogućava detaljnije informacije o proizvodu, uključujući barkodove, serijske brojeve i jedinstvene 2D kodove za praćenje proizvoda i upravljanje zalihama.

 

Zašto da pređete na 2D kodove?

Kontaktirajte nas u vezi sa našim inovativnim rešenjima za štampanje i obeležavanje prozivoda.

 Izvor: Are you ready for the 2D Code opportunity? | Domino Printing UK (domino-printing.com)

 

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti