04. feb 2020.

Da li ste se ikada zapitali kako je upakovan i šta je to što štiti Vaš omiljeni proizvod?

Šta je primarno pakovanje?

Primarno pakovanje je ambalaža u kojoj se zapravo nalazi vaš proizvod; ono što neposredno štiti vaš proizvod od spoljnog sveta. Nekoliko takvih primera: kesica čipsa, flaša vina, limenka, omot čokoladice. Nekad ćete primarno pakovanje potpuno ukloniti (npr. ambalaža sendviča), a nekad ostaje netaknuto (npr. flaša vina). Međutim, u svetu robe široke potrošnje, ono je gotovo uvek tu.

Šta je sekundarno i tercijarno pakovanje?

Sledeći nivo ambalaže naziva se sekundarno pakovanje. To bi mogla biti velika kesa sa više pakovanja koja sadrži pojedinačne kesice čipsa, plastična folija koja drži više tetrapaka pića ili kartonska kutija u kojoj se nalaze limenke lagera.

Tercijarno pakovanje je treći nivo ambalaže, koji kupac retko viđa, osim na diskontnim prodajnim mestima. Odnosi se na palete u PVC folijama koje prevoze proizvode na veliko od proizvođača do maloprodaje, uglavnom putem distributivnih centara.

Vratimo se primeru vina. Samo vino se sipa u boce (primarno pakovanje). Jedan broj boca prelazi u karton (sekundarno pakovanje), a ti kartoni se zatim tovare na paletu i umotavaju u ambalažu za distribuciju (tercijarno pakovanje).

Zašto je kodiranje bitno?

Da bi se pratili proizvodi kroz lanac snabdevanja, svaki nivo ambalaže (a ponekad i sam proizvod, kao što su na primer jaja) mora imati šifru koja identifikuje proizvod i daje podatke o njegovom poreklu i autentičnosti. Ona obično ima oblik linearnog bar-koda, ali može biti i moderniji mašinski čitljiv kod kao što je 2D matrica podataka ili QR kod.

Na raspolaganju je širok opseg tehnologija kodiranja

Ne postoji tehnologija koja odgovara svim dimenzijama koja može pravilno da kodira svaku vrstu ambalaže – uprkos insistiranju određenih dobavljača na tome. Različite tehnologije kodiranja odgovaraju različitim vrstama podloge i ambalažnog okruženja. Na primer, laserski štampači mogu da proizvode neizbrisive serijske brojeve, šaržne, bar i 2D matrične kodove velikim brzinama, ali za neke ambalažne materijale možda neće moći da naprave oznaku visokog kontrasta.

S druge strane, mlazni štampači su neverovatno svestrani – u stanju su da obeleže više proizvoda i vrsta ambalaže putem ogromnog niza vrsta mastila, u veoma širokom spektru proizvodnih okruženja. Na primer, druge tehnologije poput voštanih mlaznih štampača imaju problem redovnih zastoja. S druge strane, kvalitet koda proizveden kod termo-mlaznih štampača zavisi od načina na koji vaši proizvodi prolaze kroz glavu štampača. Stvar može biti otežana ako je ambalaža koju kodirate pokretna i nestabilna.

Takođe je važno imati na umu da primarno pakovanje ima drugačije zahteve kodiranja nego tercijarno pakovanje. Iako će kodiranje na primarnom pakovanju uglavnom biti otporno na ogrebotine i neizbrisivo, kod tercijarnog pakovanja je najvažnija konzistentnost i čitljivost, a potreba se često može zadovoljiti sistemom štampanja i nanošenja – pri čemu se štampa nalepnica i lepi na spoljašnost sanduka, platoa ili folije u koju je uvijen proizvod ili čak paleta.

Pronađite pravu tehnologiju za svoje preduzeće

Kada imate pravu tehnologiju kodiranja za svoju proizvodnu liniju, povećavate efikasnost proizvodnje i osiguravate da vaši kodovi ispunjavaju svoju svrhu. Pronaći tehnologiju koja najbolje odgovara vašem preduzeću znači biti jasan u pogledu svojih zahteva. U kakvom proizvodnom okruženju radite? Da li je potrebno redovno detaljno pranje? Šta je sa kontaminacijom sirupom ili šećerom ili uljem?

Zatim je potrebno uzeti u obzir brzinu proizvodne linije – ne rade sve tehnologije kodiranja velikom brzinom. Promenljive se tu ne zaustavljaju. Da li vam treba fleksibilnost za štampanje na više podloga ili uvek radite sa istim materijalima za pakovanje? Da li postoje posebni zakoni o zdravlju i bezbednosti koje treba uzeti u obzir u pogledu ugradnje (zaštita) ili vrste tinte (migracija hrane)? Da li vam je potreban softver koji automatski generiše jedinstvene kodove na nivou predmeta? Želite li kratkoročnu fleksibilnost ili će linija biti instalirana na duži rok?

Na ova pitanja je važno odgovoriti. Ali optimizovana efikasnost i sveukupni značaj vaše proizvodne vrednosti koji dolazi uz nabavku prave opreme znači da vredi uložiti vreme da biste postavili precizne zahteve u vezi sa kodiranjem u ranoj fazi vašeg projekta.

Zbunjeni ste? Donosite važnu odluku…

Kao što vidite, postoji mnoštvo promenljivih koje treba uzeti u obzir pri izboru tehnologije kodiranja. Nije tako jednostavno kao sastavljanje liste prednosti i mana  –  ključ je u detaljima. Morate razmisliti u kojoj meri vaš izbor tehnologije odgovara nijansama vaše proizvodne linije i poslovanja. Ako vam je neophodna pomoć, javite se nekom od naših stručnjaka kako biste s njim porazgovarali o Vašoj prijavi.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti