17. jun 2024.

Izrada samolepljivih etiketa visokog kvaliteta

Etiketa na vašem proizvodu je više od obične nalepnice na kojoj treba da stoji deklaracija. To je prilika da ispričate priču vašeg brenda. Ona predstavlja vaš brend u malom i zato je pored dobro osmišljenog dizajna jednako važna i sama izrada etikete.

Prilikom izbora samolepljive etikete važno je da shvatite da to nije jednostavan proces. Kako bi se vaš dizajn oživeo na pravi način morate povesti računa o izboru vrsta papira za vaš proizvod, nameni etikete, doradnih alata i da te etikete budu ištampane na mašinama koje mogu da isprate najnovije tehnologije štampe.

Vrste etiketa

Prema njihovoj nameni sve etikete možemo podeliti na: Logističke etikete (blanko), Kolor etikete i Premium etikete. U nastavku teksta ćemo reći nešto više o svakoj ovoj vrsti.

Kolor etikete

Najbolji izbor štampe za sve vrste pakovane i transportne, primarne i sekundarne ambalaže. Trenutno su u svetu u najvećoj meri zastupljena dva tipa štampe samolepljivih etiketa u rolni. UV fleksografija i digitalna štampa. Mi u Elmedu čvrsto verujemo u oba tipa štampe, zbog čega investiramo i trudimo se da tehnički usavršimo oba.

Digitalna štampa

Glavni benefiti digitalne štampe:

  • Mogućnost česte promene dizajna bez dodatnih troškova
  • Varijabilna štampa
  • Štampa visokog kvaliteta
  • Niži troškovi za manje tiraže

Najvišu digitalnu produktivnost, najdoslednije rezultate štampe, najbolji kvalitet ink jet tehnologije štampe postižemo sa snagom Domino N610i mašine iz Elmed Digital Centra.

Flexo štampa

Flexo štampa spada u kategoriju visoke štampe. To je tehnika direktnog štampanja kod koga se sa izdignutih štampajućih elemenata otisak direktno prenosi na materijal za štampu. Štampanje se vrši iz rolne u rolnu. Obično se štampaju etikete ili ambalaža za proizvode koji su u masovnoj upotrebi kao što su: etikete za prehrambenu, hemijsku, farmaceutsku, automobilsku industriju.

Glavni benefiti flexo štampe:

  • Visok kvalitet štampe i mogućnost korišćenja različitih materijala i boja
  • Ekonomičan metod štampe za velike tiraže
  • Niska cena etikete

Posebno smo ponosni na dve MarkAndy mašine sa kojima postižemo neverovatne rezultate u Flexo štampi.

Premium etikete

Kada je potreban superioran kvalitet izrade samolepljivih etiketa, najbolje rešenje je digitalna štampa uz mogućnost toplog foliootiska. Ova kombinacija daje najbolji efekat na ,,Premium” proizvodima kada je savršena slika dopunjena metaliziranim efektom u različitim nijansama.

Ono što ovim etiketama daje sofisticirani izgled je najnovija tehnologija štampe koju postižemo uz Smag Graphique iConcept 350i mašinu koja raspolaže sa četiri zasebne jedinice: 

Topli foliotisak 

Daje premium izgled vašoj etiketi, topla folija idealno prijanja uz materijale, sa mogućnošću odabira širokog spektra boja. 

Blindruk/Embosing/Preg

Tehnika kojom se odgovarajući alat utiskuje u papir i na taj način se dobija izraženiji reljef na etiketi.

Sito štampa

Tehnika dobijanja reljefa na etiketi nanosom UV laka.

 Etikete dobijene ovim postupkom najveću primenu imaju u vinskoj, pivarskoj i kozmetičkoj industriji.

Logističke (Blanko) etikete

Logističle etikete su našle primenu u proizvodnim i neproizvodnim delatnostima i najčešće se koriste u logistici za obeležavanje transportnih pakovanja, za deklaraciju na jediničnim proizvodima, zatim za obeležavanje paleta, obeležavanje elektro opreme, deklaraciju jediničnih pakovanja, karte za bioskope i pozorišta i dr. 

Ove etikete razlikuju 2 tipa:

Termal transfer etikete

Daju trajan zapis i mogu biti u različitim veličinama. Pogodne su za sve uobičajne termalne štampače. Ovaj proizvod zaheva upotrebu termo-traka tj. ribona.

 Direkt termal etikete

Dostupne su u različitim veličinama i pogodne su za sve uobičajne termalne štampače i vage. Ovaj proizvod ne zahteva upotrebu  termo-traka tj. ribona.

Izbor papira je jednako važan kao i njegov dizajn

 

Zašto je izbor papira jednako važan koliko i dizajn samog papira? Na primer etikete koje su minimalistične, tj. one koje imaju jako malo dizajna na sebi, kod njih tekstura praktično postaje deo dizajna etikete. Papiri mogu biti već bojeni pogotovo kada se govori o kolor etiketama i tada se najčešće koriste crni bojeni papiri.

Nemaju sve etikete ojačan lepak kako bi ostale neoštećene u vlažnim uslovima, zato je potrebno da uvek birate vrste papira koje imaju garanciju za vlažne uslove.

Mogućnosti Elmed proizvodnje samolepljivih etiketa

Sa željom da zaokružimo našu ponudu u okviru indujstrijskog obeležavanja, pokrenuli smo pre par godina proizvodnju samolepljivih etiketa. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i proizvodnim kapacitetima koji uključuju proizvodnju kolor, blanko i premium etiketa, u mogućnosti smo da vam ponudimo širok spektar rešenja u skladu sa zahtevima kao i da ponudimo kompletnu uslugu bilo da se radi o velikim ili malim tiražima.

Naš sistem kontrole obezbeđuje praćenje svakog koraka proizvodnog procesa, a procedure se sprovode kako bi se obezbedio najbolji kvalitet u svakom trenutku. Upravo je kvalitet glavni razlog da nas kompanije iz svih industrijskih grana prepoznaju kao svog vodećeg dobavljača etiketa.

Mi smo svoje poslovanje uskladili sa pet standarda:

  • ISO 9001:2015,
  • ISO 27001:2013,
  • ISO 45001:2018,
  • ISO 14001:2015,
  • ISO 22301:2019.

Milana Kojić, rukovodilac sektora proizvodnje etiketa

Posvećeni smo i trudimo se da svojim klijentima ponudimo usluge u vidu tehničkih sugestija i saveta vezanih za inicijalni dizajn i ideju, kao i sugestije vezane za unapređenje gotovog proizvoda. Naša proizvodnja je organizovana u tri smene, što pokazuje da smo spremni da ispunimo klijentov zahtev na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem roku.

Naše je da oživimo vašu etiketu na pravi način, a vaše je samo da nas kontaktirate.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti