12. jan 2015.

Mastila za pakovanje prehrambenih proizvoda

Domino je izdao  „bazni dokument“ za kompanije u lancu snabdevanja hranom pod nazivom „MASTILA ZA PAKOVANJE PREHRAMBENIH PROIZVODA“ da bi razjasnio propise i smernice koje regulišu korišćenje mastila za pakovanje hrane, kao i kodiranje i obeležavanje direktnom štampom na hranu ili ambalažu koristeći CIJ tehnologiju.

Iako mastila koja se koriste za kodiranje ili obeležavanje u proizvodnji hrane (rok upotrebe, prodaja do određenog roka, broj partije,..) predstavljaju deo svih štamparskih mastila koja se koriste u procesu pakovanja hrane , propisi ograničavaju njihovu upotrebu u različitim zemljama.

Dominov „bazni dokument“ ističe ključne propise  (u EU i van EU) i srodna pitanja kao što su migracije mastila iz ambalaže u hranu i migracije iz ofset procesa štampe. Takođe istražuje i efikasnost različitih podloga u obezbeđenju adekvatne zaštite od rizika migracije.

Kao aktivni član Evropske asocijacije štamparskih mastila (EuPIA), Domino posmatra relevantne propise i smernice koje regulišu upotrebu štamparskih mastila i postavlja je stroge kriterijume u razvoju sopstvenih specijalističkih mastila i tečnosti za pakovanja hrane.

Ovaj kriterijum obuhvata i izjavu u vezi podobnosti mastila za aplikacije za pakovanja prehrambenih proizvoda.

Proizvođači hrane i specifikatori ambalaže treba da budu sigurni da kombinacija pakovanja i mastila (ili lakova) koja se koriste u procesu štampe ne ulaze u namirnice. Slično je i sa mastilima koja se koriste za obeležavanje i kodiranje jer postoji rizik da se hemikalije prenesu na hranu, pogotovo kada su mastila odštampana na pakovanjima gde postoji rizik od migracije.

Time što su u potpunosti upoznati sa relevantnim propisima navedenim u „baznom  dokumentu“ lica u  lancu snabdevanja hranom mogu preduzeti odgovarajuće mere za ublažavanje tih rizika.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti