11. mar 2024.

Nova uredba EU o sadržaju vinskih etiketa: šta sve treba da znate

Evropska unija je uvela nove smernice za etiketiranje vina koje stupaju na snagu 8. decembra 2023. godine.

Ovaj blog je namenjen proizvođačima vina, kako bi se detaljnije informisali o novim propisima i videli koji su im sledeći koraci da bi ispunili svaku stavku nove uredbe .

Mi smo vam objasnili sve šta je potrebno proizvođačima da bi se snašli u novim regulativama EU o sadržaju koji treba da se nalazi na vinskim etiketama.

Šta propis nalaže?

Nova uredba EU 2021/2117, ima za cilj standardizaciju sadržaja na vinskim etiketama širom EU, kompanije za vino i žestoka pića moraju uključiti informacije o sastojcima, alergenima i nutritivnom sadržaju na svim proizvodima koji se prodaju u EU. Ovi propisi posebno obuhvataju upotrebu  2D kodova, i ovo predstavlja revolucionarni način na koji se dele informacije o vinima sa potrošačima.

Takođe, novi propisi obuhvataju 2D kodove kao inovativni metod deljenja informacija kako bi poraslo poverenje potrošača i obezbedila se usklađenost sa novim zahtevima za obeležavanje. Uredba predlaže korišćenje 2D koda da bi se u realnom vremenu omogućio pristup detaljnim podacima o proizvodu, umesto navođenja svih potrebnih informacija na vinskoj etiketi.

Očekuje se da će ovi propisi imati značajan uticaj na vinsku industriju. Za proizvođače će ova pravila značiti dodatne troškove i prepreke u ispunjavanju novih zahteva. Međutim, nova pravila bi takođe mogla da pruže priliku proizvođačima da razlikuju svoja vina i da obraduju potrošače koji traže više informacija o vinima koje kupuju.

 

Šta se dešava, ako proizvodi nisu u skladu sa zakonima?

Nepoštovanje novih evropskih propisa može dovesti do novčanih kazni, opoziva proizvoda i potencijalnog gubitka sertifikata ili oznaka za vinare. Neusaglašeni proizvodi mogu biti sputani za ulazak na određena tržišta unutar Evropske unije, a vinari se takođe suočavaju sa pravnim implikacijama i oštećenjem reputacije. Temeljno razumevanje novih propisa je od ključnog značaja za održavanje poverenja potrošača, očuvanje usaglašenosti i očuvanje opšte reputacije vinara na tržištu.

Koja je razlika između dinamičnih i statičnih 2D kodova?

Statični 2D kod se kreira sa fiksnim informacijama koje ostaju nepromenjene tokom njegovog životnog veka. Kodirani podaci unutar koda su unapred određeni i ne mogu se menjati kada se kod generiše. Statični kodovi se obično koriste kod informacija povezanih sa proizvodom, kao što su serijski broj ili jedinstveni identifikator- ne moraju da se menjaju ili ažuriraju nakon primene koda.

Nasuprot tome, dinamični 2D kod omogućava ažuriranje i modifikaciju kodiranih podataka u realnom vremenu, čak i nakon što je kod apliciran na proizvodu. Ovo je izvodljivo povezivanjem koda sa aktivnom veb stranicom koja sadrži ažurirane informacije. Takođe, ovi kodeksi će omogućiti proizvođačima da podele specifične detalje o vinogradu, tehnici proizvodnje vina i prakse održivog razvoja. Neki entiteti već reaguju i razvijaju rešenja kao što je U-etikete.

Šta su E-etikete?

Kao odgovor na ovo novo zakonodavstvo i njegove tehničke izazove, kompanije razvijaju niz rešenja za kreiranje E-etiketa. One omogućavaju proizvođačima da lako kreiraju elektronske etikete, pružajući potrošačima informacije putem QR koda koje se mogu skenirati. Različite platforme mogu uključivati informacije o sastojcima, alergenima i nutritivnom sadržaju na svim proizvodima. U okviru nekih projekata, skeniranjem QR koda sa vinske boce, potrošači mogu čak da pristupe informacijama o proizvodu na svom jeziku.

Šta je potrebno za štampu dinamičnih kodova na vašim proizvodima?

Da biste štampali dinamične kodove na svojim proizvodima, trebaće vam sledeće:

  1. Softver za generisanje koda
    Trebaće vam softver koji može da generiše 2D kodove. Ovaj softver vam omogućava da kreirate i upravljate dinamičnim kodovima tako što ćete ih povezati sa centralizovanom bazom podataka ili sa cloud-om. Softver treba da obezbedi op  cije za menjanje podataka i ažuriranje novih.

  2. Baza podataka ili cloud:
    Da biste skladištili promenjive informacije povezane sa kodovima, biće vam potrebna baza podataka ili cloud rešenje. Sistem za skladištenje treba da bude sposoban da rukuje podacima i da omogućava lako ažuriranje i preuzimanje.

  3. Oprema za štampanje:
    Biće vam potrebna odgovarajuća oprema za štampanje koja može da generiše visokokvalitetne, čitljive kodove na ambalaži ili etiketama vašeg proizvoda. Ovo može uključivati termal inkjet štampače, laserske štampače ili druge tehnologije kodiranja i markiranja, u zavisnosti od vaših specifičnih zahteva i vrste materijala na kojima štampate.

  4. Mogućnosti integracije:
    U zavisnosti od vaše proizvodnje, možda ćete morati da integrišete opremu za štampanje sa softverom za generisanje koda i bazom podataka. Integracija štampača i softvera za apliciranje kodova omogućava besprekornu komunikaciju između sistema, omogućavajući ažuriranje u realnom vremenu i precizno štampanje.

  5. Procesi kontrole kvaliteta:
    Neophodno je da se implementiraju procesi kontrole kvaliteta kako bi se osigurala tačnost i čitljivost apliciranih dinamičnih kodova. Iako se mogu sprovoditi redovne provere da li se kodovi mogu skenirati, preporučujemo korišćenje sistema vision za proveru svakog pojedinačnog proizvoda.

 Koja tehnologija se može koristiti za štampanje i apliciranje dinamičnih kodova na proizvodima?

U tipičnoj proizvodnji vina, štampač je često integrisan u mašinu za etiketiranje ili se nalazi pored nje. Ovo omogućava besprekornu koordinaciju između procesa štampanja i apliciranja etiketa, obezbeđujući da je svaka etiketa bude kodirana pre ili posle lepljenja na boce vina.

Domino nudi rešenja koja su prilagođena potrebama svakog kupca, od proizvoda do palete. Da bismo identifikovali odgovarajuće rešenje, moraćemo da razmotrimo sledeće stavke:

  • Vaše zahteve za štampanje
  • Zahtevi za brzinu
  • Veličinu slobodnog prostora za ugradnju štampača
  • Kako je postavljena postojeća proizvodna linija

Zbog jedinstvenosti svake od ovih činjenica, idealno rešenje je najverovatnije rešenje po specifičnom zahtevu kupca.

Kako će izgledati nove vinske etikete?

U većini slučajeva, vinske etikete će morati da imaju na sebi QR kod i najmanje dva reda teksta, uključujući stepen alkohola, rok upotrebe i dodatne informacije o nutritivnim vrednostima koje se zahtevaju kao deo propisa EU o obeležavanju.

 

Štampa na bocama vina

Etikete za vino se mogu štampati pre apliciranja na bocu, sa štampačem koji može biti deo postojećeg uređaja za etiketiranje, ili rešenje uključeno duž pokretne trake.

Moguće je štampati podatke na samolepljivoj etiketi korišćenjem termalnog inkjet štampača. U ovoj konfiguraciji, podaci se štampaju pre postavljanja zadnje etikete. Dostupna su i druga rešenja, ako nije moguće integrisati štampač u uređaj za etiketiranje. Proizvođači vina treba da razgovaraju sa svojim dobavljačem za konfiguraciju u skladu sa njihovim potrebama.

Takođe, podaci se mogu odštampati na zadnjoj etiketi nakon što se zalepe na bocu, bilo da je samolepljiva ili zalepljena hladnim lepkom. Za ovu vrstu primene, laser i inkjet su idealna rešenja i veoma popularni kod naših kupaca.

 Štampa na Bag-in-Box (BIB) ambalaži

Dve osnovne metode uključuju direktno kodiranje na kutiju ili apliciranje samolepljivih etiketa. Direktno štampanje omogućava besprekornu integraciju QR koda na kutijama za vino. Ovaj proces se može postići ili laserskom tehnologijom na ravnoj površini boje ili korišćenjem termal inkjet procesa. Treba napomenuti, da izabrana tehnologija zavisi od toga gde se oprema za kodiranje nalazi unutar proizvodne linije. Ako se preferira tradicionalnija metoda i direktno štampanje nije u skladu sa estetikom vašeg brenda, onda je štampanje etiketa efikasna alternativa. Jednostavnim dizajnom i štampom etikete sa svim potrebnim podacima, ona se lako aplicira na kutiju za vino.

Koja tehnologija se može koristiti za proveru dinamičnih kodova na  proizvodima?

Vizuelni inspekcijski sistemi igraju ključnu ulogu da svaki proizvod koji izlazi iz vaše fabrike nosi kod koji je apliciran podržavajući nove uredbe. Ako se efikasno primenjuje, štiti proizvođače vina od potencijalnih kazni, pravnih zapleta i narušenog ugleda. U suštini, sistemi za inspekciju su kamere velike brzine opremljene za ispitivanje i proveru usklađenosti svakog koda. Domino nudi opciju u ovom pogledu, R-seriju, koja je dostupna sa različitim stepenom zaštite.

Domino aplicira kodove na vaše kutije i palete

Iskusnom ekspertizom u kodiranju paleta, garantujemo vrhunski kvalitet i brzo rešenje za obeležavanje koje je dugotrajno i bez napora se implementira u vašu proizvodnju. Naša vrhunska rešenja za etiketiranje paleta se glatko integrišu u vaše proizvodne kanale i IT sisteme, obezbeđujući na taj način održivo kretanje vaše proizvodnje i smanjenje operativnih troškova. Ovo olakšava kontinuirano praćenje vaše robe u svakom trenutku unutar lanca snabdevanja, čime se obezbeđuje sigurnost da se vaš proizvod stalno nadgleda 

Kako vam Elmed može pomoći?

Uz Domino rešenja, U Elmedovoj štampariji smo pokrenuli proizvodnju samolepljivih etiketa.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i proizvodnim kapacitetima u mogućnosti smo da vam ponudimo širok spektar digitalnih, flexo i premium rešenja u zavisnosti od vaših zahteva.

Novi propisi ne treba da budu samo još jedna usklađenost, iskoristite ovu priliku da implementirate nova rešenja u vaše proizvodne procese i time automatski povećate svoju efikasnost. Svesni smo da nema dva ista preduzeća i posvećeni smo pomaganju proizvođačima da identifikuju idealno rešenje za njihove specifične potrebe.

 

Izvor: https://www.domino-printing.com/en/blog/2023/eu-wine-regulation-blog-2023

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti