27. sep 2024.

Revolucija održivog razvoja: Etikete koje mogu da se recikliraju

U oktobru 2018. godine, Fondacija Ellen MacArthur i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine pokrenuli su incijativu za reciklžu plastike, s ciljem stvaranja cirkularne ekonomije za plastiku. Od tog datuma, više od 500 potpisnika se pridružilo inicijativi, a mnogi veliki globalni brendovi obećali su da će povećati upotrebu reciklirane plastike iz post-potrošačke upotrebe (PCR) i smanjiti upotrebu primarne plastike do 2025. godine.

Pojedinačne obaveze o korišćenju PCR plastike variraju od 20% do 100%, sa ciljem da svi dođu na upotrebu od minimum 26%. Iako su rezultati za pohvalu i mnogi brendovi imaju pozitivne rezultate, ostaje problem – nema dovoljno reciklirane plastike da zadovolji ovu potražnju.

U svom globalnom izveštaju iz 2022. godine, Fondacija Ellen MacArthur je objavila da su potpisnici više nego udvostručili upotrebu PCR plastike od 2018. godine – sa 4,8% na 10% – ali još uvek su daleko od cilja postavljenog za 2025. godinu.

Pitanje ostaje – kako možemo povećati količinu i dostupnost PCR plastike? U ovom blogu razmotrićemo šta brendovi mogu da urade kako bi povećali verovatnoću da se njihova ambalaža reciklira, iznova i iznova.

 

Stvaranje cirkularne ekonomije za plastični otpad


Ako ste uključeni u dizajn ambalaže proizvoda, postoji nekoliko ključnih stvari koje možete učiniti kako biste povećali šanse da se ambalaža reciklira.

Ipak, imati mogućnost za reciklažu proizvoda je samo deo rešenja. Globalno, proizvodimo velike količine otpada koji se može reciklirati svakodnevno, ali on često završava pomešan sa ostalim otpadom. Naime, nedavni izveštaj Nacionalne Geografije je pokazao je da 91% plastičnog otpada ne završi u fabrikama za reciklažu.

Kako možemo povećati količinu reciklirane plastike?


Puno se raspravlja o tome kako poboljšati prikupljanje materijala za reciklažu. Brojni startapi i preduzeća nastoje da unaprede identifikaciju proizvoda u postrojenjima za preradu materijala (MRF), koristeći sve od veštačke inteligencije i aplikacija za mašinsko prepoznavanje, kako bi se otpad bolje identifikovao i povećale stope reciklaže.

Međutim, dr Adam Rid, direktor za održivost i spoljne poslove u kompaniji SUEZ Recycling and Recovery UK, predlaže da se praktičnije rešenje može pronaći bliže domu.

"Naše mašine za preradu materijala (MRF) već mogu da uhvate do 90% prikupljenih PET i HDPE materijala koristeći postojeće mašine za identifikaciju", kaže on.

Rid takođe ukazuje na kvalitet prikupljenog materijala kao jednu prepreku za povećanje reciklaže.

"Mnogi proizvodi koji se mogu reciklirati ne prolaze kroz mašine; ako ostavite tečnost u PET boci ili hranu u HDPE posudi, ona postaje teža i menja gustinu, tako da neće završiti na gomili za reciklažu."

Sve ovo ukazuje na potrebu za većom svesnošću potrošača o pravilnom pripremanju i odlaganju otpada za reciklažu.

"To nije lak posao," kaže Rid. "Ako pokušavate da ljude uključite i primorate da recikliraju, to je relativno jednostavna poruka. Ali, pokušati da ih naterate da to rade ispravno i poboljšaju kvalitet odlaganja otpada je mnogo teže."                                                                                                                                                                                                                                           

 

Porast upotrebe etiketa koje mogu da se recikliraju

Forum potrošačkih dobara postavio je 9 Zlatnih pravila za dizajniranje ambalaže koja se može reciklirati, uključujući i upotrebu uputstava za reciklažu na ambalaži kako bi se podigla svest potrošača.

Naime, u martu 2023. godine, izveštaj američkog Recycling Partnership, otkrio je da 78% američkih potrošača traži informacije o reciklaži na etiketama proizvoda kako bi bili sigurni da će predmet završiti na pravom mestu.

"Preciznija reciklaža na nivou domaćinstava promenila bi moj ulazni materijal na način koji bi olakšao proces, bez obzira na sistem koji koristimo," kaže Rid. "Bilo da koristimo trenutnu tehnologiju, ručno sortiranje, novi sistem ili nešto hibridno, ako imate prave materijale, sistem će funkcionisati."

 

Povećana potražnja potrošača za etiketama koje se recikliraju

Korišćenje etiketa koje imaju mogućnost reciklaže na ambalaži ne samo da olakšava stvari potrošačima, već može dodati dodatnu vrednost brendu. Nedavna studija McKinsey-a i NielsenIQ-a otkrila je "jasnu i značajnu vezu" između tvrdnji o održivosti i potrošačke potrošnje.

Širom sveta, etikete koje se recikliraju postaju sve popularnije, a mnoge zemlje uvode obavezne zahteve za označavanje kraja životnog ciklusa proizvoda:

  • Francuska – Ambalaža mora sadržavati logotip „Tri-man“, koji pokazuje kako odložiti svaki deo ambalaže proizvoda.
  • Velika Britanija – Proizvođači će morati da označe sve tipove ambalaže, osim fleksibilne, sa „recikliraj“ ili „ne recikliraj“ do marta 2026. godine, a fleksibilna ambalaža će slediti 2027.
  • Italija – Ambalaža namenjena krajnjim potrošačima mora sadržavati informacije o materijalu ambalaže i biti jasno označena odgovarajućim uputstvima za odlaganje.

Ovo nije konačan spisak, jer se očekuje da će mnoge druge zemlje, uključujući Španiju, Portugal, Poljsku i Nemačku, uvesti obavezne regionalne zahteve za označavanje proizvoda u narednim godinama.

U drugim regionima, pojavile su se organizacije kako bi obezbedile etikete koje se mogu reciklirati za brendove:

  • Severnoamerički How2Recycle program
  • Australijska reciklažna oznaka

Najbolje prakse

Izveštaj britanskog programa Waste and Resources Action (WRAP) iz 2020. godine, o ponašanju potrošača sa etiketama koje se reckliraju, dao je nekoliko preporuka o tome kako bi potencijalno "najbolje performirajuća" etiketa mogla izgledati, uključujući:

  • Položaj etiketa: Etikete na prednjoj strani pakovanja imaju najveću šansu da utiču na ponašanje potrošača.
  • Direktna upustva: Etikete treba da daju jasna uputstva potrošačima kako da postupaju sa otpadom.
  • Boje su važne: Etikete u boji imaju veću šansu da budu primećene.
  • Saradnju brendova: Brendovi bi trebalo da sarađuju kako bi obezbedili dosledno pozicioniranje etiketa na proizvodu.

Dokazano rešenje


Iako dodavanje saveta o reciklaži na pakovanju za potrošače ima jasnu vrednost, postojanje više regionalnih zahteva za označavanje može biti zbunjujuće i otežati posao brendovima koji prodaju proizvode na međunarodnom nivou, posebno kada su zakoni i saveti skloni promenama.

Potencijalno rešenje moglo bi biti uključivanje informacija o reciklaži unutar 2D koda, kao što je QR kod. Zapravo, novi zakoni o označavanju u Francuskoj već zahtevaju da se QR kodovi dodaju na određene vrste ambalaže kako bi potrošači putem skeniranja pametnim telefonom mogli da dobiju informacije o reciklaži.

Korak globalne agencije za standarde, GS1, ka uvođenju 2D barkodova na prodajnim mestima do 2027. godine, takođe otvara vrata za GS1 Digital Link – jedinstveni 2D kod koji se koristi na prodajnom mestu i omogućava potrošačima da dođu do specifične veb stranice proizvoda kako bi dobili više informacija o njemu putem svog telefona. GS1 predlaže da QR kodovi, podržani GS1 Digital Link standardom, mogu ponuditi preduzećima efikasno i isplativo rešenje za pružanje informacija o reciklaži potrošačima, istovremeno osiguravajući da njihova ambalaža bude otporna na buduće zakonodavne zahteve.

 

Sa QR kodom i GS1 Digitalnim Linkom, vlasnici brendova mogu povezati bilo koji broj izvora informacija putem jednog simbola, uključujući:

  • Informacije o tome od kojih materijala su sačinjeni delovi ambalaže.
  • Kako pripremiti materijal za reciklažu, uz savete o odvajanju ambalaže, da li je potrebno očistiti proizvod i da li je potrebno ukloniti ili ostaviti specifične delove (kao što su poklopci i pumpe).
  • Informacije o tome da li se predmet široko reciklira ili potrošač treba da proveri lokalne kapacitete ili koristi specijalizovane centre za preradu otpada.
  • Prilagođene lokalne informacije putem geolokacije ili poštanskog broja, kako bi potrošači mogli:
    • Proveriti lokalne preporuke.
    • Povezati se sa najbližim centrom za reciklažu.
  • Dodatna interakcija sa potrošačima:
    • Podsticaji za reciklažu.
    • Saveti za ponovno korišćenje ambalaže kada proizvodi ne mogu biti reciklirani.
    • Povratne informacije i ankete.

Ključna prednost korišćenja GS1 Digital Link-a je to što omogućava brendovima da ažuriraju ili objavljuju nove poruke bez promene dizajna ambalaže. Informacije u QR kodu GS1 Digital Link-a mogu se ažurirati kad god novi zakoni stupe na snagu.

Dodavanjem GS1 Digital Link-a na ambalažu proizvoda već danas, brendovi mogu zadovoljiti trenutne zahteve potrošača i poslovanja, kao i rešavati buduće potrebe kroz jedno, fleksibilno i isplativo rešenje.

 

Kontaktirajte nas za više informacija.

Soruce: Respond to consumer demand for recycling labels | Domino Printing UK (domino-printing.com)

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti