05. maj 2020.

X-ray inspekcijski sistemi - najčešća pitanja i odgovori

Loma Sistems dizajnira, proizvodi i podržava sisteme za X-ray inspekciju prehrambenih i farmaceutskih proizvođača od 1998. Za razliku od metal detektora koji otkrivaju samo metal, X-ray inspekcijski sistemi mogu takođe otkriti strana tela poput kamena, kalcificirane kosti, stakla i guste plastike uz istovremeno proveru nedostajućih ili oštećenih proizvoda.

Tokom godina, postojala su mnoga zanimljiva pitanja o sistemima za X-ray inspekciju, a u nastavku su neka od najpopularnijih pitanja.

Da li su Loma X ray inspekcijski sistemi za rendgenski pregled bezbedni za upotrebu?
Sistemi za rendgenski pregled su potpuno sigurni ako sledite njihovu namenu. X5-serija X-ray sadrži zaštitu od zračenja kako bi se osiguralo da se emisije održavaju ispod 1 µSv / sat tokom rada. Po svojoj prirodi, rendgenski sistemi koji se koriste za inspekciju hrane su sigurni, a emisije su znatno manje od mnogih izvora zračenja kao što su medicinski rendgenski zraci, radonski gas, gama raspad u stenama, kosmički zraci, pa čak i Sunce. Prosečna svetska stopa „pozadine“ zračenja je oko 2,7 mSv / god. Raditi nedeljno 40 sati tokom 48 nedelja godišnje pored LOMA rendgenskih sistema iznosi 0,78mSv / god manje. Prekookenaski let u trajanju od 8 sati pruža mnogo veću dozu zračenja od Loma X-ray inspekcijskih sistema.

Da li neko može da upravlja sistemima sa X-ray?
Da, Lomini rendgenski sistemi dizajnirani su tako da se lako koriste kako bi se omogućilo zdravim osobama da upravljaju mašinom nakon osnovne obuke prilikom prvog puštanja u rad sistema. NE preporučuje se trudnicama da rade u zoni u kojoj radi X-ray sistem. Baš kao i za detekciju metala, kako bi imali dublje razumevanje sistema i njegovih punih mogućnosti, unapred dizajnirani kursevi obuke dostupni su na svim nivoima, uključujući inženjere i stručnjake za predmetne materijale. Važno je napomenuti da je u vašoj fabrici uvek prisutan nadzornik zaštite od zračenja kada rade rendgenski zraci - za više detalja pogledajte pitanje u nastavku.

Koje su glavne razlike između metal detektora i X-ray Sistema?
Iako se rendgenski pregled i otkrivanje metala koriste za proveru nečistoća unutar hrane i farmaceutskih proizvoda, tehnologije imaju različite mogućnosti i prednosti. Svaka tehnologija je važna iz različitih razloga, u zavisnosti od primene i situacije. Metal detektori se uglavnom koriste kada je potrebno samo otkrivanje metalnih kontaminanata, zbog čega oni imaju tendenciju da budu jeftinija opcija, a kako se tehnologija tokom godina razvijala, veličine kontaminata koje se mogu postići su veoma dobre. Alternativno, X-ray inspekcijski sistemi nude mogućnost ne samo otkrivanja svih metala, već i drugih zagađivača kao što su kost, keramika, staklo i gusta plastika. X-ray takođe može proveriti integritet proizvoda - osiguravajući da je proizvod kompletan i bez oštećenja. Takođe je važno napomenuti da X-ray inspekcijski sistemi obično mogu pouzdano videti manje kontaminante u poređenju sa detektorom metala.

Da li u proizvodnji hrane bolje detektuje kontaminante metala MD ili sistemi X-zraka?
To zavisi od primene, potrebnih osetljivosti i budžeta. Dok metal detektor može pronaći manje komade aluminijuma, X-ray sistemi imaju mogućnost da detektuju manje obojene, neobojene I kontaminante nerđajućeg čelika. Proizvođači hrane koji prelaze od plastične ambalaže na metalizovanu ambalažu trebalo bi da razmotre prelazak na Inspekciju proizvoda X-ray sistemima kao što su glave metal detektora, koji su se u prošlosti obično koristili za ovu vrstu primene, ali nude lošu osetljivost i neće detektovati nečistoće od nehrđajućeg čelika (što je većina proizvodne linije). Za ovu vrstu primene poželjnije je koristiti X-ray inspekciju nego metal detector glave , a gde postoje metalizirane folije.

Kako da znam koji X-ray sistem najviše odgovara mojim potrebama?
Kao i kod bilo kog sistema za inspekciju hrane, to zavisi od primene, gde želite da izvršite uvid u proces proizvodnje, veličine vašeg proizvoda i koje kontaminante želite da otkrijete. Loma X5 X-ray sistemi dostupni su za širok spektar primena, uključujući masivne, upakovane, lakše I teže proizvode za različite industrije. Kao primer: Ako tražite rešenje u okviru primarne obrade izrade kobasica, pokušajte da pronađete najbolju detekciju nečistoća (poput kostiju) i da uklonite otpad pre nego što prođe kroz druge skuplje procese. Takođe, bilo bi važno razmotriti X5 cevovod koji će se koristiti blizu početka procesa.

Zašto X-ray sistemi pregledaju predmet u crno – beloj boji u odnosu na predmete u boji?
To je zbog svetlosnog talasa (rendgenski snop) koji udara na silikon iznad foto dioda, koji zatim svetli belo. Kada predmet prođe kroz snop, on apsorbuje količinu (zavisno od gustine) rendgenskih zraka. To utiče na silikon koji ne svetli toliko, pa sliku vidite samo kao nijansu (siva-skala).

Da li mogu da koristim X-ray sisteme da odredim težinu proizvoda?
Da, Loma X-ray inspekcijski sistemi dolaze sa ugrađenim softverom nazvanim X-weigh, koji pretvara gustinu proizvoda u težinu koja je odlična za određenu primenu kao što su jogurti i gotova jela. Na primer, ako vagate proizvod koji ima dva odeljka, kontrolna vaga će proveriti ukupnu težinu, gde će X-weigh svakom odeljku zasebno davati pojedinačnu i ukupnu težinu. Na ovaj način dobićete obaveštenje da li postoji previše jedne komponente, što bi moglo da prouzrokuje problem sa mašinom za odsecanje, što dovodi do proizvoda lošijeg kvaliteta. X-weigh nije u skladu sa teretom i merama pa bi za proveru ukupne težine bila potrebna kontrolna vaga.

Da li X-ray sistem može detektovati plastiku u hrani?
Rendgenski snimak je vrlo svestran pri pronalaženju različitih kontaminanata, ali sa plastikom zavisi od njegovih karakteristika i vrste proizvoda u kojem pokušavate da izvršite proveru. Orijentacija plastike unutar proizvoda utiče na lakoću otkrivanja, na primer ako je plastični kontaminant u vodoravnoj orijentaciji apsorbovaće manje X-ray zbog svoje gustine (debljine) i neće biti otkriven. Po pravilu, ako lebdi, rendgenski sistem neće moći da otkrije taj kontaminant. Ovo je isto kod većine modela X-ray sistema koji se koriste u proizvodnji hrane.

Koliko često treba da se uradi kalibracija X-ray sistema?
Kao i detekcija metala, postoje dve vrste kalibracije povezane sa rendgenskim sistemima. Prvo, da bi se održali određeni kodeksi prakse ili HACCP protokoli, rendgenski sistemi bi trebalo da se kalibriraju jednom godišnje kako bi se detektor normalizovao i osigurao da sistem ispravno radi. Drugo, X-ray sistem mora biti kalibriran za svaki novi proizvod da sistem može da "nauči proizvod" i postavi ograničenja kako bi se postigla najbolja moguća veličina detekcije kontaminanta. Jednom kada se proizvod “nauči”, može se opozvati klikom na dugme bez potrebe za ponovnim učenjem ako ne dođe do promene proizvoda ili ako dođe do greške.

Koji su zahtevi pri instalaciji X-ray Sistema unutar mog pogona za proizvodnju hrane?
Kada prvi put instalirate X-ray sistem u fabriku, postoje različiti zahtevi u zavisnosti od vaše lokacije, ali jedan od naših predstavnika može da Vas uputi kroz jednostavne procese. Za relevantne informacije u Vašoj blizini obratite se lokalnoj kancelariji kompanije Elmed. 

Vaš X-ray sistem mora biti registrovan kod lokalne izvršne službe za zdravlje i bezbednost pre upotrebe. (Detalji o vašem lokalnom izvršnom direktoru za zdravlje i bezbednost mogu se naći ovde
Morate se obratiti i imenovati savetnika za zaštitu od zračenja (AZJZ) pre nego što uključite mašinu. 


Vaš savetnik će sarađivati sa vama na sledećem:

  • Izradite lokalna pravila (šta možete, a šta ne možete raditi na licu mesta u vezi sa vašom aplikacijom i opremom)
  • Popunite procenu rizika
  • Obučite svoje imenovane supervizore za zaštitu od zračenja AZJZ (AZJZ mora biti prisutan u svakom trenutku dok rade rendgenski zraci)

Ovaj postupak će trajati oko 28 dana, zavisno od raspoloživosti vašeg odabranog savetnika. Nakon što se sistem pokrene, od vas će se morati vršiti ispitivanja zračenja u pravilnim intervalima koje je izneo vaš savetnik.

Da li vam je potrebna cena ili konsultacija?

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Politika privatnosti